Med start ved Overholt Plantage går turen til udsigtspunktet Randershøj, der er en gammel bronzealderhøj. Undervejs fortælles om plantagens historie, idet Overholt blev etableret af 14 naturinteresserede lokale for mere end 100 år siden. Den dag i dag ejes plantagen stadig af 14 interessenter og drives med både naturpleje samt skovdrift for øje.
Gennem Lille Amerika med historier om udvandring, opdyrkning af jord og om et barskt liv med at tjene til dagen og vejen på disse tidligere lyngklædte arealer, fortsættes gennem et ret kuperet landskab med udsigt til Gjern Ådal.
Engang i sidste istid lå israndslinien i en længere periode her ved Gjern Bakker og skabte det meget varierede landskab. Her er flade plateauer, hvor isen har ligget stille gennem en længere periode, her er smeltevandsdale og her er noget meget unikt for Danmark, nemlig kildedale. Vandreturen går gennem en sådan kildedal med den meget specielle flora, der findes her. Desuden er der mulighed for at se, hvordan vand stadig former landskabet, idet kildedalen stadig vokser den dag i dag.
En del af ruten går via den nu nedlagte Diagonalbane, der oprindelig blev bygget for at gøre det muligt at sende store mængder af svinekød til havnebyen Esbjerg til udskibning til England. Banen blev også grundlaget for den store teglindustri, der blev skabt i og omkring Gjern, en industri, der også var muliggjort af de aflejringer, isen i sin tid afsatte i dalen. Banearealet er nu asfalteret og danner en vigtig trafikåre for fodturister.
Langs banestien løber Gjern Å i en bred smeltevandsdal, hvis skrænter skal ”bestiges” på den næste del af strækningen, før man kommer til Jyllands største porsemose. Afhængig af årstiden kan man opleve duften af porsen, se mosebølle, blåbær, kæruld og klokkelyng i blomst.
Herfra går turen op til Lille Troldhøj, der trods navnet ikke er så lille endda. Det er en af de mange ”falske” bakker, der er i området, skønt det bestemt ikke føles sådan, når den skal indtages. På den lyngklædte top venter en flot udsigt over Gudenådalen og frokostpausen, inden man begiver sig ned i fladt terræn igen og ud til alfarvej.
Snart går det igen gennem kuperet terræn, hvor Gudenflodens tidligere tiders bredder befandt sig. Forbi troldeskov og genetableret våd mose går turen op til Store Troldhøj med udsigt over Gudenådalen inden Gjern Å-dalen igen skal passeres på vej retur til Overholt Plantage og udgangspunktet.
Mødested og mødetidspunkt:
Start kl. 09.00 - ved P-pladsen ved mindestenen, Overholt Plantage, ca. 350 meter øst for Hammelvej 24, 8600 Silkeborg - https://map.krak.dk/m/lbPmu
Slut kl. ca. 16.00 - samme sted som start
Varighed: Ca. 6-7 timer
Distance: 19 kilometer
Rejsen er underlagt Vild Med Danmarks almindelige bestemmelser, som deltagerne forudsættes at være bekendt med.
Overvej også en spændende vandretur ved Silkeborgskovene eller Himmelbjerget.
Margaret Skovsen har en forkærlighed for at opholde sig i naturen, enten til fods med korte eller længere traveture, hvor naturens lyde kan nydes eller som amatørfotograf med at kamara i hånden på jagt efter det gode motiv af en fugl eller en blomst. Det kan også være en tidlig morgentur i fotoskjul for at få et foto af en morgenfrisk ræveunge.
Margaret har som medstifter af foreningen Gjern Natur været med til at etablere mange af de stier, der findes i naturen omkring Gjern samt til at lave en del naturpleje i området, både på egne arealer, i egen skov eller på andre private skov- og mosearealer.
Læs meget mere om din rejseleder Margaret Skovsen HER.