Oplev Danmarks smukke natur til fods, når du sammen med en erfaren, vidende og ikke mindst dygtig formidler bevæger dig ad nøje udvalgte vandreruter rundt i Danmark.
I mindre grupper vandres der ad ruter på ca. 12, 16 og 22 kilometer og undervejs får du gode vandretips- og råd, et par lokale røverhistorier og naturligvis en masse om den lokale natur og dyrelivet. Turene er på såvel en som flere dage.
At vandre giver sund motion og godt humør.
Mange husker sikkert den klassiske og elskede Morten Korch film ”Vagabonderne på Bakkegården”, hvor Poul Reichardt, der spiller vagabonden Martin, vandrer ud ad landevejen, mens han med sangen ”Er du dus med himlens fugle” spreder humør og livsglæde omkring sig.
At vandre sætter ikke bare gang i blodomløbet og får pulsen op, det giver også mulighed for at få skærpet sanserne og få en masse dejlige oplevelser helt tæt på uanset om det er farver, lyde eller dufte. Du kan vandre året rundt og netop de skiftende årstider i Danmark bevirker, at den samme rute vil give skiftende oplevelser hen over året.
Men er vandring ikke noget med hård træning, mange forberedelser, lange distancer, høje bjerge og en masse avanceret udstyr med blandt andet stave, rygsæk, kompas, specielt tøj og dyre vandrestøvler, er der muligvis nogen, der sidder og tænker?
Det er vandring også, men vandring er så meget andet. Det er f.eks. også vandring, når du snører skoene og går et par kilometer alene eller med din partner, familien, en veninde eller en god ven, som vagabonden i ovennævnte film, der også indimellem havde følgeskab på sine ture af sin gode ven spillet af Ib Mossin.
Der er rigtig mange muligheder for at vandre i Danmark. Korte ture, længere ture, inde i landet, ude ved kysterne, i skoven, i det åbne landskab eller en kombination af flere ting. Din vandretur kan være en ren naturtur eller du kan vælge en rute, der kombinerer natur og kultur. Med de mange muligheder for at vandre i Danmark er der nærmest tale om et stort tag selv-bord, hvor de mange valgmuligheder næsten kan virke helt overvældende endnu inden man er kommet i gang.
Der er de klassiske ruter og stier, som har eksisteret i umindelige tider som f.eks. Hærvejen og skovene omkring Himmelbjerget, men der er også indenfor de senere år kommet nye ruter til som f.eks. Gendarmstien, Kyst til Kyst Stien og Amarminoen og flere er under planlægning.
Af andre populære destinationer for vandreture i Danmark, vil mange kunne nikke genkendende til:
Vandretur ved Stevns Klint
Vandretur ved Rebild Bakker og Rold Skov
Vandretur ved Gribskov
Som nævnt kan man snøre skoene og tage ud i naturen alene og gå i sine egne tanker – det kan der komme dejlige oplevelser ud af, men der er nu noget berigende ved at dele oplevelserne med ligesindede. Det kan både være de store wow- oplevelser og de bittesmå hændelser, som man møder på sin vej. Ikke bare dele men også opleve mere. Uanset hvor meget vi skærper sanserne og er årvågne, får vi næppe det hele med, ligesom der i en gruppe vil være forskelligt fokus og forskellige interesser. Nogen kigger efter dyr, andre efter blomster, nogen kigger mod trætoppene og himmelen, andre kigger mod jorden, græsset eller skovbunden. Om det er en kredsende rovfugl på himmelen, et rådyr der står i skovbrynet, en sommerfugl der flyver fra blomst til blomst eller myretuens hektiske aktivitet, så afspejler det naturens mangfoldighed, forunderlighed og fortjener opmærksomhed. Ved at dele oplevelserne kommer alle rigere hjem.
Det der for alvor kan sætte prikken over i’et på din vandretur, er den gode guide, som kender området ud og ind, og som kan formidle sin viden om stort og småt videre til deltagerne, så man kommer klogere og rigere hjem, end hvis man bare selv havde gået den samme tur.
Jeg gik mig over sø og land
Danmark fylder med sin beskedne størrelse på ca. 43.000 km2 ikke meget på verdenskortet, men vi kan alligevel imponere med vores kystlinje, som i mange år har været opgjort til hele 7.314 kilometer (nye målemetoder har faktisk gjort den endnu længere). Ikke bare er længden imponerende, men i Danmark gælder det helt unikke at hele kyststrækningen er åben, dvs. at man uhindret har lov til at passere strande til fods, og dermed er de mange kilometer som udgangspunkt tilgængelige for offentligheden.
Husker du den gamle sangleg ”Jeg gik mig over sø og land, da mødte jeg…”, som bragte deltagerne til både trampeland, hoppeland, hinkeland, pegeland og klappeland? Mulighederne var mange, ja faktisk var det kun fantasien, der satte en grænse for svaret på spørgsmålet ”Og hvor har du vel hjemme?”
På samme måde er det næsten kun fantasien, der sætter grænser for, hvilken landskabstype du kan vælge til en vandretur i Danmark. Landet er nemlig beriget med både skove, marker, enge, heder, klitter og strande. Vi har en rig kyststrækning med klinter, hav og fjorde, ligesom vi har en masse vådområder med søer, vandløb og moser. Ofte vil en vandretur i Danmark dog inkludere flere forskellige landskabstyper.
Den store variation i landskabet kan vi takke den sidste istid for. Hvis vi går ca. 10.000 år tilbage i tiden var Skandinavien dækket af is. Denne iskappe sendte gletsjere ned over Danmark, der skubbede grus og sten foran sig. Da isen var længst fremme nåede den til det, der i dag ses som den jyske højderyg. Isen formede landskabet. Det landskab der lå foran isen, og det landskab der lå under isen. Tunneldalene ses i dag f.eks. i Østjylland som store fjorde.
Hvad skal jeg vælge?
Som nævnt tidligere er det et stort tag selv-bord, man står over for, når man skal vælge sin vandretur.
Vild Med Danmark har et bredt udvalg af ture spredt ud i hele landet. Du kan finde korte ture på nogle få kilometer og lidt længere ture. Du kan finde éndagsture og ture der strækker sig over flere dage. Har du lyst til ren natur eller vil du gerne kombinere en tur i naturen med lidt kultur er det også en mulighed. Alle turene er som udgangspunkt for alle med interesse for naturen, den friske luft og det danske landskab. For alle med lysten til at vide mere om det pågældende område, hvad enten det er nyt for én eller et man selv tidligere har stiftet bekendtskab med på sine egne ture.
Alle turene er produceret af den eller de turledere, der guider de enkelte ture. Det er turledere, som kender det pågældende område så godt som deres egen bukselomme og som derfor kan dele ud af al deres viden. Det kan være om dyreliv, planteliv, geologi, historie eller andet. De kender endog området så indgående, at de under tiden justerer og varierer ruten, så gæsterne får det optimale udbytte af turen. Endvidere vil oplevelser undervejs, undren eller spørgsmål fra gæsterne på den enkelte tur kunne give anledning til uddybende formidling af viden og historier fra guiden. Det ekstra krydderi.
Vores vidende og dansktalende turledere er klar på at byde dig velkommen til at smage på det store tag selv-bord. Med Vild Med Danmark kan du blandt andet:
Måske vil du hellere med på en tur til:
De fleste af vores ture er hyggelige éndags ture, men vi byder også velkommen til de større og lidt længere flerdages ture med hyggelig indkvartering og velsmagende mad.
Guiden
Uanset hvilken tur du tilmelder dig, står en dygtig guide i spidsen. Det er blandt andet turlederens opgave at sørge for at alle deltagere på turene får masser af god og brugbar viden med hjem. Missionen er således, at alle deltagere efter turene skal være ”klogere på naturen og områderne” end da dagen startede. Derfor kan du trygt tilmelde dig de forskellige vandreture.
Anekdoter og andre små sjove historier, der knytter sig til området, naturen og de seværdigheder, der passeres undervejs, vil supplere den faktuelle viden, som guiden rundhåndet deler ud af. Endvidere vil guiden naturligvis beredvilligt forsøge at besvare de spørgsmål, som gæsterne måtte stille undervejs.
Turlederen vil udover at berette om de besøgte områder også dele rundhåndet ud af gode tips og tricks i forhold til længere gåture, valg af fodtøj, pakning af praktiske fornødenheder og meget mere. Alt sammen nyttig viden til senere ture serveret af en vandreguide med masser af erfaring.
De andre gæster
På alle vores vandreture er man en del af en mindre gruppe ligesindede; der også har interesse for at være aktive og nyde den danske natur. Således får man både set og oplevet en masse, ligesom man også får stiftet nye bekendtskaber, der måske indbyder til at mødes en anden gang. Det er samtidigt vigtigt at understrege, at vandreturene er for alle, der ønsker at bruge et par timer - eller mere - i godt selskab med andre, der ønsker en frisk vandretur i den danske natur. Altså skal man på ingen måde have erfaring med at vandre, have vandret langt eller lignende. Kort sagt er alle vores vandreture i Danmark for alle.
Sådan kommer du godt i gang
Med forskelligartet natur, terræn og længde på turene i Danmark er det selvfølgelig vigtigt, at man inden tilmelding læser programmet for turen godt igennem, så man undgår overraskelser ved turens start, midtvejs eller undervejs og dermed ikke får den fornøjelse af turen som man havde håbet på eller regnet med.
På forsiden af vores hjemmeside Vild Med Danmark har vi under ”Rejseformer” og menupunktet ”Vandreture” samlet en komplet oversigt med alle vores vandreture rundt i Danmark.
Vandreturene hos Vild Med Danmark er alle beskrevet i form af et overblik og en række praktiske råd i forhold til turen. For hver eneste af turene er der ligeledes lavet et program i en printvenlig udgave. Al nødvendig information, beskrivelse, priser med mere findes således under den enkelte vandretur.
Bemærk, at der ikke må medtages hunde på turene med mindre det specifikt er angivet i beskrivelsen af den enkelte tur.
Vagabonden syntes ganske ubekymret, som han i højt humør vandrede afsted, mens han sang. Det ene skridt tager det andet og tanken sættes fri. Skuldrene sænkes en anelse og man føler sig mere ubekymret. Tiden sættes ikke i stå, men det er som om den for en stund iler lidt langsommere. Det er det en vandretur blandt andet kan.
Velkommen.