Vores rundtur i Jylland har udgangspunkt fra Århus og oplevelserne starter med en hvalsafari på Lillebælt, hvor vi på en dejlig sejltur skal ud at søge efter nogle af bæltets mange marsvin. Herfra går turen til Ribemarsken, hvor vi især har fokus på at opleve det naturfænomen som kaldes ”sort sol”. Dette opstår når titusindvis af stære danner store og organiske formationer i luften over marskens rørsumpe, hvor de raster om natten. Vi skal også nyde mange af områdets andre spændende fugle, der bl.a. består af store flokke af gæs og vadefugle.
Inden vi forlader naturen i og omkring Nationalpark Vadehavet sejler vi en tur til Fanø. Her skal vi ud at gå en tur på vaderne ved lavvande, hvilket giver os mulighed for at komme relativt tæt på de sandbanker, hvor et stort antal spættede sæler og enkelte gråsæler typisk hviler sig indtil højvande igen oversvømmer dem. Sidste punkt på programmet i det sydvestlige Jylland er Oksbøl Krondyrsreservat. Her skal vi forsøge at finde nogle af de mange kronhjorte. Netop på denne årstid er de i brunst, som ikke alene gør det nemt at høre dem, men normalt også nemmere at se dem. Fra Oksbøl går det mod plantagerne og hederne i Vestjylland.
Omkring Ulfborg besøger vi de smukke naturlokaliteter, hvor de fleste ulve holder til. Vi skal ikke forvente at se dem, idet de ikke alene er fåtallige men også ret sky. Vi skal til gengæld høre den spændende historie om deres tilbagevenden til den danske natur samt ud og se om vi kan finde spor efter dem. I den nærliggende Klosterhede Plantage skal vi ud på en god gåtur langs åer og søer. Her er det en gnaver der er i fokus, men en anseelig en af slagsen, nemlig bæveren, der er blevet genudsat i området og nu stortrives.
Nordenfjords besøges Nationalpark Thy og Vejlerne. Langs den smukke og barske vestkyst i Thy nyder vi de vidtstrakte klitheders åbne vidder og klitplantagerne, når vi gør flere stop samt går en god tur til en lokalitet med fin udsigt over området. Vi skal især prøve at finde de store og graciøse traner, der de senere år er begyndt at yngle i området, men der er også gode muligheder for at se andre spændende dyr som f.eks. kronhjorte. På vores ophold i Vejlerne er det især de mange spændende fugle der er i fokus, bl.a. smukke og relativt sjældne arter som skestorken og sølvhejren.
Tilbage på sydsiden af Limfjorden går turen til naturskønne og dyrerige Lille Vildmose. På to ture i områdets meget varierede naturtyper har vi mulighed for at se flere af Danmarks mest imponerende fugle, idet her bl.a. findes de to største rovfugle, kongeørn og havørn. Blandt pattedyrene lever også nogle af de absolutte kæmper i Lille Vildmose, idet vildsvin, kronhjort, elg og europæisk bison er en vigtig del af områdets naturpleje. Vores safari i Jylland rundes af i Nationalpark Mols Bjerge, hvor der netop er fokus på naturpleje ved hjælp af store planteædere. Her skal vi på en gåtur i ”bjergene” høre om, hvordan f.eks. vildheste (exmoor-ponyer) bidrager til at øge biodiversiteten.
Rejsen er underlagt Vild Med Danmarks almindelige bestemmelser, som deltagerne forudsættes at være bekendt med.
Jesper Horsted er uddannet biolog. Han har tidligere været direktør i Danmarks Akvarium og efterfølgende på Den Blå Planet, som han var idémanden bag. Han har en meget bred viden om dyr, og bestemt ikke kun dem der kan svømme, men i høj grad også om dem der kan krybe, gå og flyve.
Jesper er rejseleder på hele turen i Danmark derudover fortæller han om sælen.
Læs meget mere om din rejseleder Jesper Horsted HER.
• Naturformidler og zoolog, Søren Hechmann Andersen fortæller om marsvinet
• Naturvejleder og direktør for Vadehavscentret, Klaus Melbye fortæller om Ribemarsken og fænomenet Sort Sol
• Naturformidler, Klaus Louring tager os med på sælsafari på Fanø
• Foredragsholder og ulveekspert, Thomas Boesdal fortæller om ulve i Danmark
• Naturformidler og biolog, Jakob Konnerup tager os med rundt i Lille Vildmose