København er meget andet end Strøget, Amalienborg, Den Lille Havfrue og Tivoli. Byen har været under hastig forandring i en årrække og på denne ca. 11 kilometer lange eventyrlige og usædvanlige vandretur kan du sammen med din guide - eventyreren og globetrotteren Michael O. Jørgensen - udforske, opdage eller genopdage dele af skønne København.
Byen har mange ansigter og denne vandretur er en rigtig god cocktail af bl.a. natur, kultur, forandringer i kulturlandskabet og meget, meget mere. Vi vil på én og samme tid være tæt på naturen, vandet og storbyen, når vi via historiske Christianshavn bevæger os til gamle industri- og militærområder og videre til Nyhavn, for så at slutte turen på det nye og moderniserede Kongens Nytorv. Alt sammen formidlet af Michael O. Jørgensen, der med mere end 35 års rejseledererfaring over hele verden og fast bopæl på Amager, binder dagen sammen på allerbedste vis.
Turen starter på Islands Brygge. Vi mødes ved den legendariske bar Café Langebro, som ligger lige hvor Langebro krydser havneløbet. På caféen starter vi med en kop kaffe eller te og briefing fra vores guide. Caféen er ikke bare kendt blandt de lokale på Islands Brygge. Caféen har blandt andet lagt kulisse til flere film, f.eks. ”I Kina Spiser de hunde”. Den afsluttende skudscene foregår i caféen, og det er trappen her, som Arvid går op af sammen med Sankt Peter i slutningen af filmen.
Efter denne lille introduktion fortsætter vi turen mod voldene på Christianshavn, der ligger som en oase mellem Sjælland og Amager. Geografisk set er Christianshavn en halvø. Historisk set påbegyndte Christian 4. i 1617 her anlæggelsen af en fæstningsby. I dag udgør området en rig palet af gammelt og nyt. Side om side findes den hippe cafékultur, kanaler med husbåde, historiske bygninger, fristaden Christiania og nye attraktive boligkvarterer m.m.
Vi skal gå langs volden, som er en blanding af park og vildnis. Denne del af volden - Christianshavns vold - ligger som en grøn kile imellem Amager og Christianshavn. Den strækker sig over 3,5 km og er med et rigt plante- og dyreliv (især fugle) den absolut mest spændende del af volden.
Vi gør et kort stop ved Amagergade. Det var her 70’ernes populære tv-serie ”Huset på Christianshavn” foregik, og man kan fortsat se ”Rottehullet”, selvom det ikke længere er beværtning. Herfra går turen videre ad Christianshavns vold og forbi mindestenen for den gamle Amagerport opført af Christian 4. i 1625.
Midt i voldgraven ligger Løvens bastion - i nutidig tale Kaninøen - som benyttes af flere fugle som yngleplads. Området er hjemsted for troldænder, toppet lappedykker, gråænder, grågæs, skarver, svaner, isfugle, diverse småfugle samt krager og måger. Ræven findes også her midt i København.
Vi bevæger os nu langs og igennem Christiania - den gamle Bådsmandsstrædes kaserne - som i 1971 blev besat af en gruppe mennesker, som ønskede at oprette en fristad på den nedlagte kaserne. Der er stop i selve fristaden og en lokal christianit fortæller om fristaden, inden turen går videre igennem resten af fristaden og voldområdet. De finurlige og fantasifulde huse langs volden, ligger i symbiose med naturperlen.
Turen fortsætter langs voldgraven frem mod Lynetten, anlagt i 1760 som en del af Københavns befæstning. Senere udlagt som industriområde. I dag er hele området under stærk forandring, selv om visse dele af industrien fortsat er aktive i området. Undervejs kan vi se den 124 meter høje Amager Bakke, som er et prisbelønnet arkitektprojekt. Det nye, milliarddyre affaldsenergianlæg omdanner restaffald til fjernvarme og strøm. Det har samtidig givet København en skibakke på 400 meter. Udover skiløb er der mulighed for hiking, cafébesøg mv. De store skorstene fra rensningsanlægget Lynetten ses i landskabet, når vi bevæger os ud over halvøen, ligesom en række vindmøller i Øresund ses i baggrunden.
Snart nærmer vi os Refshaleøen – et gammelt industriområde - hvor blandt andet det gamle maskin- og skibsværft B&W lå. Engang var B&W sammen med Københavns Lufthavn og flådestation Holmen nogle af de største arbejdspladser i København. Meget er sket og Refshaleøen er i dag præget af iværksætteri, hippe restauranter, kulturelle tilbud, klatrecenter, små værfter mv.
Endvidere rummer Refshaleøen ”Reffen”; Nordens største madmarked med street food af en lang række forskellige nationaliteter.
Vi holder en pause her og spiser vore medbragte madpakker, mens vi nyder udsigten over Københavns havneindløb og København. (Hvis ”Reffen” har åbent, er der mulighed for at købe frokost, en snack eller en forfriskning i det fantasifulde åbne gadekøkken.)
Efter den velfortjente pause sætter vi med fornyet energi, kursen mod den gamle flådebase Holmen. Her skal vi opleve en skøn blanding af gamle restaurerede bygninger med militær baggrund og nyopførte bygninger, som fremstår i harmoni. I området ses også en del husbåde, der med deres forskellige udformninger og historie giver et spændende bud på en alternativ måde at bo på.
På vores videre færd passerer vi endnu en gang volden, samt den sidste aktive militærforlægning på området. Endvidere er det her, vi finder spændende institutioner som Operaen, Filmskolen, Skolen for scenekunst m.fl.
Inden længe når vi frem til området som adskiller Holmen fra Christianshavn og København, og vi spadserer det sidste stykke over en af de nye havnebroer til Nyhavn. Herfra er der blandt andet udsigt til Skuespilhuset.
Nyhavn, blev anlagt i årene 1671 – 1673, for at skabe et nyt havneløb i København ind til kongens nye torv og gøre København til centrum for Østersøhandelen. Arbejdet blev udført af svenske krigsfanger. I mange år var det skibsfarten og søfolkene, der satte deres præg på miljøet i Nyhavn. Med tiden fik Nyhavn mere karakter af et forlystelseskvarter med værtshuse, barer, glædespiger og lommetyve. En del af de gamle beværtninger ligger her stadig blandt andet Nyhavn 17 og Cap Horn.
H.C. Andersen har boet på flere adresser i Nyhavn, som også gennem årene har lagt kulisser til en lang række populære danske film.
I dag er området en af Københavns helt store turistattraktioner. Her på turens sidste del er der tid til at nyde en forfriskning fra en af beværtningerne, eller en høker drink på kajen.
Fra Nyhavn går vi videre mod Kongens Nytorv, som nu er tilbage i en nyrenoveret udgave. Vi får her en flot udsigt til Det Kongelige Teater, Hotel d’Angleterre, Magasin du Nord og Den franske ambassade som afslutning på vore vandretur gennem en spændende del af København. Med ønsket om et godt gensyn takker Michael af for i dag, og ønsker alle en god tur hjem.
Fra Kongens Nytorv er der gode forbindelser med Metroen til resten af byen, herunder Hovedbanegården, Københavns Lufthavn med videre. Eller hvis benene stadig har lidt energi, kan du spadsere ad Strøget til Rådhuspladsen og Tivoli.
Mødested og mødetidspunkt:
Start kl. 10.00 - Café Langebro, Islands Brygge 1B, 2300 København S.
Slut kl. ca. 14.30 - Kongens Nytorv
Varighed: Ca. 4-4,5 timer
Distance: Ca. 11,5 kilometer
Rejsen er underlagt Vild Med Danmarks almindelige bestemmelser, som deltagerne forudsættes at være bekendt med.
Er du frisk på en endnu længere vandretur i området, kan du prøve kræfter med Vandreturen Amarminoen.
Michael O. Jørgensen er vores vandreguide og Michael er, udover selv at være en Amager-dreng, fantastisk vidende om dyr og natur.
Michael har været rejseleder siden 1989 og har budt gæster velkommen på natur- og dyreoplevelser over hele kloden ligesom han også arbejder som zoofaglig konsulent for zoologiske haver. Der er derfor, og i den grad, grund til at glæde sig til gode timer i rigtigt godt, spændende og udbytterigt selskab, når vandreturen i København er med Michael som turguide.
Læs mere om din rejseleder Michael O. Jørgensen HER.