Turen starter ved parkeringspladsen ved Rødvigs vartegn, flinteovnen. Ovnen er symbol på dengang, man brændte flint og udskibede det til København, hvor Aluminiafabrikken brugte det i fremstillingen af fajance. Det er her, at klinten starter. Vi går nordpå, hvor den første større ting vi passerer, er Boesdal kalkbrud. Frem til 1978 blev der brudt kalk i Boesdal kalkbrud. I dag bruges området til events, der er en stor pyramideformet bygning, hvor kalken blev opbevaret inden den blev skibet afsted. Kalken bliver brugt til byggematerialer. Kort efter kalkbruddet kommer Stevns-fortet, som var et forsvarsværk under den kolde krig og lå i allerforreste række i tilfælde af angreb østfra. Der fortælles kort om fortets historie og dets betydning.
Herfra fortsætter vi mod Højerup Kirke. Dette er det bedste sted, at høre om geologien på Stevns Klint. Klinten består hovedsageligt af kridt og kalk. Vi skal langt tilbage i tiden - 66 millioner år. På det tidspunkt var hele den nordlige del af Europa dækket af hav. Kridthavet. Når fiskene, hajerne og søpindsvinene døde, sank de ned på bunden, og deres skeletter, som var af kalk, lagrede sig til et tykt - på Stevns 900 m tykt - lag kalk. På land fandtes små pattedyr og dinosaurer. Pga. støvet fra vulkanudbrud og et asteroidenedslag ændrede klimaet sig. Solens stråler kunne ikke trænge igennem. Dette støv lagde sig ovenpå kalken og blev til det lag, vi i dag kalder for fiskeler. Det var i denne periode, at dinosaurerne uddøde, da der pga. Klimaforandringer ikke længere var føde nok til dem. Efterfølgende havde de overlevende arter mulighed for at komme talstærkt tilbage, og det gjorde de. Deres skeletter endte også på bunden af kridthavet som et nyt lag kalk.
Vi kigger på lagene og hører om geologien, som har gjort at Stevns Klint i dag er optaget på listen over UNESCOs Verdensarv. Ved Højerup Kirke ser vi også, hvordan havet i dag æder sig ind i klinten. Højerup Kirke mistede sit kor i 1928, da et stort kridtstykke under kirken styrtede i havet. Resten af kirken er bevaret - og sikret, og det er i dag muligt at komme ind og se klinten fra kirken.
Endelig går turen ud til Stevns Fyr-center, hvor vi ser fyret, som er over 200 år gammelt. Her har klinten med sine 41 meter over havet sit højeste punkt. Her holder vandrefalken til, så den kigger vi efter, inden turen går tilbage mod Rødvig igen.
Vi går på trampestien ovenfor stien, men enkelte steder, fx. ved Højerup Kirke er der mulighed for at komme ned på stranden.
Turen er i alt 16 kilometer. Der vil være flere mindre og en længere pause undervejs. Og der bliver god tid til at få svar på dine spørgsmål. Af en erfaren vandrer.
Mødested og mødetidspunkt:
Start kl. 10.00 - Parkeringsplads: Flintovn, Havnepladsen, 4673 Rødvig
Slut kl. ca. 16.00 - Parkeringspladsen Flintovn
Der er mulighed for togforbindelse (grisen) fra Køge til Rødvig.
Varighed: Ca. 5-6 timer
Distance: 16 kilometer
Rejsen er underlagt Vild Med Danmarks almindelige bestemmelser, som deltagerne forudsættes at være bekendt med.
Vil du med på vandretur ved Gribskov og Esrum Sø eller måske med på vandretur ved Meldby Overdrev og Tisvilde Hegn
Lene er en erfaren vandrer, som har gået mange steder på Sjælland, Gendarmstien i Sønderjylland og Hærvejen. Hun har travet længere ture i Danmark, Sverige og i Afrika. Derudover har hun været rejseleder på vandreferier til Sydafrika.
Hun har ligesom dig været nybegynder på længere vandreture. Denne tur er kun en dagstur, så her er der ingen tung rygsæk - kun lige en ekstra trøje, lidt vand og en madpakke – og måske et stykke chokolade. Du kommer til at mærke naturen. Det blæser tit på Stevns, og her er ikke meget læ, så tag godt med tøj på samt fodtøj, som støtter om anklerne.